Aktuality

Kraj vyhlašuje soutěž o knihu roku. Letos již popáté

27.12.2021
Jan Mikulička

Již za pár dnů začne  hlasování v tradiční soutěži, která se koná již pátým rokem – Kniha roku Libereckého kraje. Autoři nebo nakladatelé mohou nominovat publikace od 1. ledna do 28. února. Přihlásit se mohou ti, jejichž kniha vyšla v letošním roce a svým obsahem se významně týká Libereckého kraje, jeho občanů a jejich díla, území nebo jeho dílčích částí, tradic, příběhů, historie a výrobků.

„Byli bychom rádi, kdyby skutečně všichni, kdo vydávají nějakou regionální knihu, ji do soutěže přihlásili. Často zjistíme až po závěrce, že vyšly zajímavé knihy a jejich nakladatel nebo obce, je nepřihlásili. Je to škoda,“ prohlásila Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V tomto ročníku doznal rozšíření okruh kategorií, ve kterých se bude soutěžit. Krom těch, které tu byly již v předešlém roce – beletrie a poezie, odborná a populárně naučná literatura, literatura pro děti a mládež, učebnice, umělecká monografie a výtvarná publikace – přibyla kategorie kniha o obci.

Pořadatelé vyhlásí rovněž cenu Libereckého kraje za mimořádný přínos v oblasti literatury Vítěz každé kategorie obdrží finanční odměnu ve výši 10 tisíc korun, a také cenu, kterou speciálně pro tuto soutěž vyrobí některá umělecká střední škola, kterou zřizuje Liberecký kraj. I v letošním ročníku bude opět udělena zvláštní cena čtenářů, jejíž výherce získá cenu umělecké a výtvarné povahy,“ doplnila Vinklátová.

Hlasovat lze první dva měsíce příštího roku. Formulář elektronické přihlášky bude dostupný na webových stránkách www.kraj-lbc.cz. Je nutné jej vyplnit a zaslat na e-mailovou adresu kniha@kraj-lbc.cz. Kniha roku má i nové webové stránky – https://kniharoku.kraj-lbc.d4.uvminteractive.com.

Login
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace